Seccions
Actes 150 Anys
Previsió del Temps
|
Què és?
És maltractament a una persona gran l'acció que provoca algun dany o angoixa greu, que pot perjudicar la integritat física, psíquica, patrimonial, fins i tot, l'autonomia personal o algun altre dret fonamental. L'acció pot ser repetida o aïllada, i pot consistir també en la falta de resposta adequada a les necessitats de la persona gran. Implica algú amb qui tenim relació: un familiar (parella, fill/filla, etc.) o algú de fora la família (cuidadors/ores, personal de residències, etc.), una persona de qui s'espera un tracte normal, de respecte mutu i fins i tot de confiança.
Hi ha diferents formes de maltractament:
-
Físic: puntades de peu, empentes, sacsejades, cremades, fractures ossos, alimentació forçada, etc.
-
Psicològic: crits, insults, intimidacions, amenaces, aïllament, privació, infantilització, humiliacions, ridiculitzacions, vexacions, tracte denigrant en general, etc.
-
Econòmic: negar el dret a l'accés i el control de fons personals; els fraus, furts o robatoris comesos per una persona de confiança; la modificació forçada, enganyosa o sota coerció del testament o altres documents jurídics; etc.
-
Per negligència o abandonament: quan es deixa que la persona gran vagi bruta o descuidada, o no rep les atencions mèdiques o els medicaments que necessita realment, o el seu habitatge no compleix les condicions necessàries d'higiene i salubritat ni de seguretat (condicions perilloses), o la persona responsable no compleix deures com ara pagar el lloguer o altres factures.
-
Per abandonament: quan la persona gran és deixada o abandonada en una institució, lloc públic (carrer, hospital, etc.) o domicili, sense supervisió ni suport.
-
Per abús sexual: tocaments, fotografies no adequades, violació, assetjament sexual, etc.
Què s'hi pot fer?
-
Expliqueu a una persona de confiança (de la família o no) el que us passa, perquè us escolti i ajudi a solucionar el problema, perquè us acompanyi i informi dels passos a seguir perquè s'acabi aquesta situació. Truqueu al telefon: el 900 900 120, gratuït i confidencial.
-
Aneu a qualsevol servei de la xarxa assistencial pública (per exemple, els serveis socials, el centre d'atenció primària de Salut, els Mossos Esquadra, etc. Si el cas es torna urgent, contacteu amb el servei d'emergència 112 (telèfon gratuït i que funciona tot l'any, a tothora).
-
Què significa fer una denúncia? Per posar una denúncia, heu d'anar a una comissaria de policia, o a un jutjat, per explicar la situació en què us trobeu, el que us passa, i per sol·licitar que us ajudin a solucionar el problema.
-
Arreu de Catalunya hi ha comissaries dels Mossos d'Esquadra. Us hi atendran agents de policia especialitzats en l'àmbit de la violència domèstica.
-
Us escoltaran i escriuran en un document els fets explicats (us prendran declaració). Us informaran dels drets que teniu com a persona perjudicada. Us explicaran que podeu sol·licitar una ordre de protecció, per mantenir allunyada la persona que us està maltractant.
-
Us derivaran cap al servei adient per rebre l'ajut que necessiteu.
-
Una vegada hàgiu denunciat els fets, rebreu una trucada telefònica del Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, per preguntar-vos com us trobeu i quina és la situació actual.
-
Si obteniu una ordre de protecció, us aniran trucant per saber si la persona agressora està respectant l'ordre de protecció i per comunicar-vos altres informacions relacionades amb el seu cas.
-
Els Mossos d’Esquadra fan xerrades a persones grans i a professionals, on expliquen com es poden evitar situacions de maltractament.
Si creieu que heu estat víctimes o testimonis d'un delicte o falta penal
Aviseu immediatament la policia local de la vostra localitat o els Mossos al telèfon d'emergència 112 (gratuït) per explicar el cas. També teniu l'opció d'apropar-vos a una comissaria per ser atesos.
Si la persona maltractadora es troba al domicili, sortiu i busqueu refugi a casa d'un veí o veïna de confiança, o busqueu ajuda al carrer. Llavors truqueu al 112.
Faciliteu el major nombre de dades del fet i del presumpte autor o autora, així com la direcció i el mitjà de fugida emprat (vehicle, a peu, etc.).
Sempre cal informar a la policia del fet, encara que aquest no s'hagi consumat. D'aquesta manera es poden evitar altres delictes.
|
|