Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Comprar o vendre vehicles a Internet. Alerta amb les estafes!

Les ensarronades a Internet en la compra i venda de vehicles és molt comuna i provoca un número important de víctimes. Hi ha estafes adreçades tant a compradors com a venedors.  De totes dues variants n’hem tingut casos a Manresa.

 

Estafes quan volem vendre

Tenim un cotxe a la venda a qualsevol portal de compravenda de vehicles, del tipus  coches.netEns arriba un mail d’una persona des de l’estranger, que ens manifesta tenir molt d’interès en el vehicle.  Ens ofereix una quantitat superior a la que demanemImaginem-nos que volem vendre el vehicle per 1000 euros. El comprador ens envia un taló per valor de 1500 euros, i ens afirma que els  500 sobrants  són per pagar la grua que ha de recollir el vehicle i portar-lo, per posar un exemple, al sud de França, on resideix el compradorL’excusa acostuma a ser que  el comprador es va fer un embolic a l’hora d’enviar-nos el taló bancari  i també ens va fer l’ingrés  dels cèntims adreçats a la grua, motiu pel qual ens demana que li retornem aquest 500 euros a un compte de Money Gram o Western Union.

La víctima fa  l’ingrés (perquè a les seves mans el taló o la transferència) i un cop fet veu que,  primer,  ningú no ve a recollir el vehicle i, després, que el taló no fons i/o que la transferència internacional, un cop verificada pel banc (tràmit que no és immediat i que acostuma a tenir una demora de dos o tres dies) prové d’un compte sense fons.

Total, que hem rebut un taló sense fons i hem enviat 500 euros a un compte de MoneyGram o Western Union.

Els estafadors fan servir les oficines d’aquests serveis atesa la facilitat de recuperar-les en països on el control sobre les persones que recullen els pagaments és escàs o nul.

En el cas de motos, hi ha hagut casos de persones que es presenten amb la intenció de comprar-nos la motocicleta que tenim a la vendademanen per provar-la, i, senzillament, desapareixen amb la motoÉs important no deixar provar la moto a ningú que no ens hagi acreditat abans la seva identitat amb un document vàlid. També és important comprovar, abans que provi el vehicle, que disposa de permís de conducció en vigor.  

 

Estafes quan volem comprar

Els estafadors també fan servir els portals de compravenda o d’anuncis d’ocasió a la xarxa.

Veuen que busquem un vehicle determinat i es posen en contacte amb nosaltresEns diuen que tenen un vehicle com el que nosaltres volem en un estat excel·lent. Fins i tot ens remetran fotos del vehicle en qüestióUna excusa  molt comuna és la de dir que el vehicle es va comprar a Espanya i que tota la documentació espanyola, però que el titular va marxar per motius de feina al Regne Unit, i que allà és molt incòmode de conduir, pel tema del volant a l’esquerre i que és per aquest motiu que el deixa a tan  bon preu.  

Amb el vehicle a Anglaterra o a Irlandadifícilment podrem fer la compra en Llavorsentra en joc la creativitat de l’estafador per muntar-se una història creïble que ens convenci de enviar al venedor una paga i senyal  o un avançament via Wester  Union o MoneyGram, enviat el qual, desapareixerà i no en sabrem res d’ell, ni del cotxemai mes.

A Manresa hem descobert alguna d’aquestes vendes fraudulentes  comprovant la matrícula apareguda a les fotos, o verificant que la foto era obtinguda via google imatges.

 

Recordi 

 

-          Desconfií de tota transacció que no es pugui fer en o en la que no pugi veure o parlar directament  amb el comprador o venedor.

-          Desconfií de tota transacció en la que li demanin fer ingressos a serveis del tipus Money Gram o Western Union.

-          Recordi que o una transferència provinent de l’estranger no és conforme fins transcorreguts uns dies.

-          Desconfií d’ofertes temptadores de vehicles amb molt bon preu o de  persones que afirmen que ens pagaran més del que el val el nostre vehicle.

-          No deixi provar el seu vehicle a ningú sense haver comprovat  abans, i de forma fefaent,  la seva identitat  i que permís de conduir en vigor.

-          Davant qualsevol dubte o sospita, consulti amb la policia

 

         

Documents reals d'un intent de d'estafa a  Manresa el passat 8 de juliol de 2013  

(cliqueu al document per veure'l a mida real)