Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Alerta amb el ransomware

    

(Clic a  les imatges per fer-les grans)

 

Què és el ransomware?
 

És un tipus de malaware que infecta el nostre ordinador o el nostre telèfon  i que el bloqueja, demanant-nos un pagament per tal de desbloquejar-lo. L'autor del bloqueig sovint es fa passar per un organisme oficial, com ara la Policia o la Guàrdia Civil i sovint disfressa el bloqueig de multa per haver visitat llocs prohibits.  El pagament s’acostuma a sol·licitar per serveis del tipus Moneygram, Wester Union, etc.. atesa la facilitat de recuperar les transferències enviades pels “denunciats” en països on el control sobre les persones que recullen els pagament és escàs o nul.

Normalment el contagi prové de correus electrònics  amb fitxers o enllaços adjunts, o de llocs webs que contenen codis maliciosos.  Un antivirus amb llicència i convenientment actualitzat acostuma a avisar d’aquestes pàgines.

Si resulteu infectats no pagueu. Habitualment el procediment per desbloquejar-lo no és massa complex. Des d’un altre ordinador demaneu ”Ransomware” al vostre cercador d’Internet i trobareu infinitat de llocs on us facilitaran eines de restauració i us explicaran com fer-la.  Els telèfons mòbils acostumen a alliberar-se del codi maligne fent un "hard reset" , tot restaurant configuració de fàbrica, tot i que també hi ha atacs menys sofisticats en les quals és suficient fent un reinici en mode segur.

Noves variants més avançades de Ransomware per a PC dificulten el procediment del terminal  infectat,  de manera que de vegades  cal extreure el disc dur i solventar el problema des d'un altre PC.  

Com a mesura de precaució cal saber que MAI  la policia li blocarà un ordinador ni molt menys li demanarà cèntims per desblocar-lo