Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Alerta amb les falses revisions de gas i electricitat

Cíclicament  ens arriben a la policia local informacions de persones que han patit estafes i enganys per part de individus que es fan passar per operaris de les companyies de subministrament de gas i de llum.

El modus operandi acostuma a ser el mateix:  es presenten al domicili persones  que diuen ser operaris de les companyies de gas o electricitat i comuniquen que han de fer una revisió obligatòria. Sovint mostren carnets d’empreses que poden ser col·laboradores de les companyies de subministrament.  Aquestes persones convencen l’usuari de la necessitat de substituir alguna peça o part de la  instal·lació.  Informen que si no es fa aquesta reparació hauran de tancar el subministrament.

També s’han detectat casos en els que abans de la visita, es fa una trucada telefònica a l’interessat informant-los de la revisió.  Normalment aquesta és una trucada  “a cegues” en la que  la presumpta empresa no té cap dada de l’abonat, i que amb l’excusa de comprovar les dades, les hi obtenen  del  propi client. Cap empresa demana dades per telèfon. Si som clients d’una companyia, ja tenen totes les dades que necessiten. És molt important no facilitar dades personals per telèfon.

Mesures per evitar fraus

Les companyies subministradores no cobren les revisions obligatòries en efectiu, sinó que ho fan amb el rebut mensual. Desconfií  d’operaris  que vulguin cobrar en efectiu.  Informi els treballadors, abans no facin cap reparació,  que no pensa pagar en efectiu.   Si insisteixen, no dubti en trucar la policia local.

Desconfií d’operaris que els ofereixin descomptes i que els demanen  els rebuts bancaris.  S’han donat casos de falsos operaris que han fet  ús fraudulent  de les dades bancàries.   

Normalment aquestes persones actuen en domicilis on hi ha avis sols.  Si teniu familiars grans que visquin sols, informeu-los del contingut d’aquest avis, i,  insistiu en que no han de pagar en efectiu  cap reparació que no hagin sol·licitat prèviament, que no ensenyin a ningú rebuts bancaris. Cal que estiguin alerta i, davant de cap dubte,  truquin d’immediat la policia local.

Deixi prop del telèfon dels avis que visquin sols, una targeta o un adhesiu amb els telèfons de la policia local.