Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Consells preventius per evitar robatoris a la via pública

altEviteu fer reintegraments a primers de mes. Si efectueu el cobrament d'alguna pensió o percepció per via bancària efectueu petites extraccions de les quantitats que us siguin necessàries. Eviteu fer el reintegrament total de la percepció cobrada.

Desconfieu de persones que a la sortida de l'entitat bancària us puguin abordar amb qualsevol pretext, (fer-vos preguntes, enquestes, tacar-vos la roba, etc...), poden ser "carteristes" i utilitzen tècniques de distracció per aconseguir la vostre cartera. També es aconsellable anar acompanyat a l'hora de fer operacions bancàries, especialment si sou persones d'edat avançada o si us disposeu a treure quantitats importants de diners.

Si efectueu compres a botigues, mercats o grans superfícies comercials on hi hagi aglomeracions de persones, porteu la cartera a una butxaca interior de la vostre indumentària, això dificulta el furt. És del tot desaconsellable portar els moneders dintre de cistells o borses grans de fàcil obertura o be a les butxaques posteriors dels pantalons.

Per evitar estrebades es recomanable evitar carrers solitaris, poc il·luminats o pocs transitats. És recomanable portar bossa de mà agafada sota l'aixella, tot i això, en cas de notar l'estrebada es millor deixar-lo anar abans de patir una empenta o agressió que us poden causar caigudes amb lesions greus. Memoritzeu tot allò que us sigui possible respecte l'autor/s i encamineu-vos a qualsevol comissaria a formalitzar la denuncia.

En cas d'haver estat víctima d'un robatori de targetes de crèdit és necessari fer l'anul·lació de les mateixes a la major brevetat possible per evitar un us indegut posterior. A qualsevol comissaria de Policia us proporcionaran els telèfons de les entitats bancàries per la seva anul·lació.

En cas de patir un robatori amb violència i/o intimidació, no és recomanable enfrontar-se directament amb l'agressor; és possible que aquest tingui una reacció violenta. Memoritzeu la cara, complexió, roba, parla, cicatrius o qualsevol element característic que pugui ajudar a la investigació policial posterior i en el possible reconeixement de l'autor.

És aconsellable conservar les factures dels objectes de cert valor que compreu, ajudaran a demostrar que sou els legítims propietaris en cas de sostracció. Respecte als objectes personals de tipus electrònics com poden ser telefonia mòbil, PDA's, navegadors, ordinadors portàtils, etc... cal que conserveu les etiquetes de les caixes o la documentació de garantia on hi figura en núm. sèrie. Aquest número  identifica de forma singular l'objecte. En cas de sostracció és de gran ajuda incorporar a les denúncies els números de sèrie, dificulten la seva comercialització il·lícita posterior, (delicte de receptació), i en cas de ser recuperat per la Policia facilita notablement el seu retorn a la persona denunciant.

Eviteu fer ostentació de diners i/o objectes de valor a la via pública, podeu fer de "reclam" involuntari a les persones que estiguin disposades a robar-vos. És recomanable ser discret a l'hora de manipular la vostre cartera en comerços, caixers automàtics  i establiments públics.

Desconfieu dels caixers automàtics amb un funcionament anormal, hi ha diverses tècniques més o menys sofisticades de robatoris per manipulació de caixers. En cas de mal funcionament NO accepteu l'ajuda de ningú que no sigui un empleat de la sucursal i NO faciliteu els vostre número secret a ningú que us ofereixi "ajuda". Cerqueu un altre caixer automàtic proper. Si el caixer no us torna la targeta introduïda  procediu a la seva immediata anul·lació.

No és aconsellable tenir hàbits rutinaris; per exemple, si sou el responsable d’efectuar l'ingrés  de la recaptació d'un comerç eviteu fer-ho sempre a la mateixa hora, seguint el mateix itinerari o fins i tot portant els diners dins la mateixa bossa.

Davant de qualsevol delicte del qual podeu ser víctima a la via pública o espais privats, així com les sospites o dubtes que en matèria de seguretat us puguin oferir persones, situacions o circumstàncies diverses, no dubteu en trucar als telèfons dels cossos policials de la ciutat:
Policia Local de Manresa 092 / 938752999
Mossos d'Esquadra 088/ 938759800
.

La seva seguretat comença per vostè mateix.