Actes 150 Anys

Agenda

Abril 2020
L M X J V S D
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Farmàcia Guàrdia

Sense events

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Es dissenya un pla per reforçar la seguretat de la Fira Mediterrània PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Web Ajuntament de Manresa   
dimarts, 28 d'octubre de 2008 01:00

altL’Ajuntament de Manresa i la Fundació Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional Mediterrània (FMED) han consensuat un pla d’autoprotecció per la Fira Mediterrània d’enguany, que se celebrarà els pròxims dies 30 i 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre. L’objectiu del pla és organitzar d’una forma coordinada i efectiva totes les tasques preventives per reforçar la seguretat de la Fira, tant dels espectadors com dels mateixos actuants.

La Fira Mediterrània, que va començar d’una forma modesta a la ciutat, ha anat creixent edició rere edició. L’elevat nombre de visitants de les últimes edicions i la programació d’espectacles que incorporen sobretot elements de foc ha propiciat l’elaboració del pla.

Un dels elements clau per millorar la coordinació de tots els implicats en la seguretat de la Fira és el muntatge d’un centre de coordinació. La Fira ja disposava els últims anys d’un centre de coordinació que s’utilitzava per les tasques pròpies de la organització interna dels diferents espectacles. Enguany el centre de coordinació, instal•lat al Teatre Conservatori, reforçarà els temes de seguretat.

Així, aquest centre de coordinació disposarà dels mitjans humans i materials necessaris que han de permetre un coneixement clar de tot el que passa a la Fira. El centre permetrà conèixer qualsevol incident al moment, i disposar de les eines i dels recursos necessaris preparats per resoldre l’emergència de forma ràpida i professional, i sobretot coordinada entre els implicats.

El treball de la seguretat de la Fira implica Creu Roja Manresa, Policia Local, Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat, coordinats des de Protecció Civil.

Paral•lelament, el pla té en compte cada un dels espectacles programats i les seves característiques. En aquest sentit, s’ha estudiat els diferents tipus de risc que poden tenir els espectacles per poder preparar accions preventives per cada un d’ells. S’ha posat especial èmfasi en els espectacles pirotècnics i que comporten l’ús de foc. Aquest és un element molt present en molts dels espectacles dels països de la Mediterrània per tradició, i es lògic que en una Fira d’aquest característiques hi hagi diversos espectacles amb la presència de foc i també de pirotècnica. En bona part d’ells, aquesta pirotècnia és més de lluïment i acompanyament que no un element central, i per tant cal conèixer la seva presència per evitar cremades dels assistents, però no implica un risc major. Tanmateix, en alguns casos la pirotècnia és la base dels espectacles i per això cal disposar de la prevenció d’incendis com a element clau per garantir la seguretat de les persones.

Per tot això, s’ha fet una especial reflexió i s’ha dissenyat un dispositiu especial per alguns espectacles. Es tracta de la Mascletà, que tindrà lloc divendres a l’aparcament de la Piscina Municipal, i la festa de cloenda de la Fira, diumenge a la plaça Major, on es preveu la crema de diferents elements.
D’altra banda, el pla inclou el següent preventiu sanitari:

- Una ambulància cada dia des de el inici al finals d’actes ubicada al centre de coordinació i que permetrà dirigir-la de forma rapida als diferents espectacles davant de qualsevol incidència

- Una ambulància de reforç: durant els dies i horaris de major presencia de espectadors i per duplicar la capacitat de resposta en els espectacles de major risc, es disposarà d’una segona ambulància, i que segons els diferents horaris es podrà ubicar prop de les zones mes conflictives, seguiment de cercaviles, i sobretot assegurar la duplicitat de resposta en els actes de major risc

El seu horari serà:

Divendres de 17h. a 23h. hores
Dissabte de 10h. a 23h. hores
Diumenge de 10h. a final espectacle

També per donar resposta més específica a alguns espectacles i horaris, es preveu la presencia de personal voluntari sanitari amb grups a peu.

RECOMANACIONS DE SEGURETAT

• Espectacles itinerants o cercaviles
Estigueu atents quan els espectacles passin per llocs de circulació habitual de vehicles. No accediu a la calçada fins que la Policia Local hagi tancat l’accés de vehicles a la via. Un cop hagi passat o finalitzat l’acte retorneu a les voreres i zones excloses al trànsit.

• Espectacles amb pirotècnia
Els elements pirotècnics que acompanyen alguns espectacles/cercaviles han estat concebuts únicament com elements artístics, raó per la qual la seva càrrega de material és baixa. De totes formes cal no acostar-s’hi per tal de permetre el normal desenvolupament de l’espectacle i evitar possibles petites cremades.

• Espectacles amb foc
Principalment caldrà respectar les zones de seguretat delimitades per l’organització i sota cap concepte accedir-hi. En tot moment caldrà seguir les indicacions donades pels organitzadors.

-MASCLETÀ: Divendres dia 31 a les 20 hores. Aparcament Piscina Municipal:
*Quedarà prohibit l’estacionament de vehicles en tota la zona de l’aparcament provisional de la Via de Sant Ignasi, pàrquing de la Piscina Municipal i Via de Sant Ignasi des de Plaça Remei fins Plaça Sant Ignasi
*Els carrers adjacents al lloc de l’acte quedaran tallats al trànsit de vehicles.
*El públic no podrà accedir a la zona de seguretat establerta per l’organització.
*Les persianes de les vivendes més properes a l’acte han d’estar tancades. S’ha de procurar tancar els animals domèstics en habitacions allunyades de la zona de la Mascletà.
*Les persones que tinguin problemes d’oïda procuraran evitar la seva presència prop de la zona de llançament
*Els espectadors més propers a la zona de llançament, procuraran NO tapar-se les oïdes. Per evitar problemes amb l’oïda dels espectadors més propers a la zona de llançament es recomana que s’estiguin amb la boca oberta, i si s’escau mastegant xiclets, badallar, estossegar, esternudar o empassar-se la saliva
*És millor no portar nens a la zona propera de llançament, ja que les seves oïdes són més dèbils que els de les persones majors
*L’espectacle de la Mascletà ocasiona molt fum. És per això que es recomana no acostar-se a la zona de llançament si es té problemes de respiració
*Finalment, cal esmentar que la força de la Mascletà es el soroll. Per tant, si no us agrada el soroll, o us ocasiona problemes d’angoixa, millor no acostar-se a l’espectacle

En cada acte hi haurà persones de l’organització a les quals es podrà adreçar per qualsevol incidència i aquestes ho comunicaran als serveis necessaris. Durant tota la Fira hi haurà presència permanent de personal sanitari (Creu Roja), d’efectius de Policia Local i Mossos d’esquadra i de Bombers. Tots aquests equips d’emergències estaran sota la coordinació de Protecció Civil de Manresa.
Darrera actualització de divendres, 3 d'abril de 2009 22:54