Les foguerades són una tradició mediterrània, gairebé ancestral, de la que els catalans n’estem molt orgullosos, però cal actuar amb seny, doncs barrejar petards, foc i festa pot ser perillós si no es prenen certes mesures de seguretat.
Els riscos que es volen evitar són:
• Les cremades, lesions als ulls i a l'oïda i amputacions causades per utilitzar de forma incorrecta el material pirotècnic.
• L'increment potencial del risc de focs de vegetació, per l'encesa de fogueres i, també, per projectar un petard en una zona boscosa o plena de matolls secs
L’Ajuntament de Manresa edita dos tipus de bans adreçats a garantir la màxima seguretat i evitar incendis que poguessin ocasionar la celebració de les revetlles de Sant Joan
D’una banda hi ha una regulació de la venda i gestió dels material pirotècnic i de l’altra també es regula l’ús del material pirotècnic i de les fogueres.
En relació a la veda de material, es controla com es guarda i el fet de restringir-ho únicament a les persones majors d’edat.
Pel que fa a l’ús es demana que se segueixin les normes de manipulació i també s’exigeix sol·licitar llicència municipal per fer una foguera. Els tècnics de protecció civil avaluen els riscos de cada espai.
Entre d’altres prescripcions:
- No es pot encendre fogueres en terrenys que es trobin a menys de 500 metres d’un bosc, o a menys de 15 metres de façanes, vehicles aparcats, de pals i línies de conducció aèria de serveis o subministres i qualsevol tipus de mobiliari urbà.
- Només es pot autoritzar encendre fogueres a les places i vies públiques asfaltades o pavimentades. En aquests supòsits, s’haurà de col·locar damunt el paviment una capa protectora de sorra per protegir el paviment
És prohibit:
- Elevar globus amb esponges o metxes enceses.
- Elevar o engegar coets o d’altres artificis que continguin foc als terrenys forestals del terme municipal en una franja d’uns 400 metres del seu entorn.
- Produir sorolls desmesurats durant les hores nocturnes.
- Llençar a la foguera bidons, esprais, pneumàtics i plàstics pels seus efectes contaminants.
- Ficar trons o petards dins ampolles, pots, etc.
Es recomana:
- No guardar cap article pirotècnic a les butxaques.
- Encendre la metxa pel seu extrem per tal que doni temps a retirar-se.
- Si l’article falla a l’encendre’s, no s’ha de tocar fins passats 30 minuts.
- No es pot posar mai la cara o cap membre sobre o al davant de qualsevol article pirotècnic encès.
- Davant qualsevol accident truqueu d’immediat a la policia, als telèfons 93 875 29 99, o bé al 092, o bé al 112 |