Actes 150 Anys

Agenda

Febrer 2020
L M X J V S D
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Farmàcia Guàrdia

Sense events

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

La Policia Local de Manresa presenta els actes de commemoració del seu 150 aniversari PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per PL Manresa   
dijous, 10 de març de 2016 09:24

El dia 1 de juliol de 1866 la ciutat de Manresa va crear la seva pròpia policia. Per celebrar un segle i mig de servei a manresans i manresanes, durant aquest any s’ha organitzat un programa ampli d’actes per posar en valor el treball dels agents per la ciutat.


La Policia Local de Manresa ha presentat avui el programa d’actes per commemorar els 150 anys de servei a la ciutat de Manresa. Conferències, exposicions, simulacres, exhibicions, visites a hospitals i esdeveniments esportius, entre moltes altres iniciatives, són les propostes que tindran lloc durant aquest any 2016 per posar en valor el treball dels agents al servei dels ciutadans i ciutadanes de Manresa durant un segle i mig.

Els detalls d’aquest programa han estat presentats avui per la regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez; el cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora; i el caporal i membre de la comissió organitzadora del 150è aniversari, Josep Antoni Serra. Els ha acompanyat també el sots inspector de la Policia Local, Miquel Martínez Pavón, i d’altres membres de la comissió organitzadora.

 

Durant l’acte de presentació, al vestíbul de l’Ajuntament, s’ha instal·lat una petita exposició amb una motocicleta del model Sanglas 400E que va utilitzar la Policia Local des de 1976 fins l’any 1991; i també dos maniquís amb uniformes dels agents locals dels anys 50 i anys 80.

El dia 1 de juliol de 1866, la ciutat de Manresa va posar en marxa la seva pròpia policia. El cos que aleshores s’anomenava Guàrdia Municipal de Manresa estava formada per quatre agents (José Berenguer, Miquel Padró i Carner, Valentí Martin i Mansó i Joan Camprubí i Prat) i donava servei a una població de 20.000 habitants. Després de 150 anys han passat per aquest cos policial més de 700 agents i un munt de fets lligats a les diferents situacions polítiques i canvis socials de la història de la ciutat, des de la segona meitat del segle XIX fins avui.

Una commemoració oberta a la ciutat

Olga Sánchez ha explicat que “la voluntat del programa d’actes commemoratiu, elaborat per una comissió organitzadora, és que sigui pluridisplinar, que abasti tots els àmbits possibles –cultural i lúdic- però sobretot té l’objectiu d’apropar-lo a la ciutadania, cercant la complicitat i la participació de les persones i de les entitats, i que sigui una commemoració de ciutat i no únicament adreçada als agents dels cossos de seguretat”.

La regidora de Seguretat Ciutadana ha ressaltat “el suport que estem tenim de moltíssimes famílies” que estan contribuint a aportar materials i records per commemorar aquesta celebració que “no només és la història de la Policia sinó també la història de la ciutat”. Olga Sánchez ha afegit que “volem recuperar la memòria històrica d’un cos que durant segle i mig ha donat servei a la ciutat, una Policia que, per exemple, ha estat pionera en educació vial o en la incorporació de la dona al cos”.

Sánchez ha recordat que la Policia Local ha passat de 4 membres el 1866 als 95 agents amb què compta avui el cos. També ha explicat que al llarg de 150 anys, Manresa ha tingut 11 caps de Policia Local.

Per la seva part, Jordi Mora ha manifestat “el seu honor de poder commemorar aquest 150è aniversari fent servei de forma interrompuda a la ciutadania, que és la raó de ser de la nostra existència”. El Cap de la Policia Local ha qualificat “d'entranyable i sentimental” el treball de recerca d’informacions i continguts vinculats a aquesta celebració i ha tingut paraules d’agraïment “tant a les famílies d’agents i exagents com als membres de la comissió organitzadora que estan preparant amb cura i detall aquests actes”.

Al seu torn, el caporal Josep Antoni Serra ha fet una pinzellada de tots els actes previstos fins a finals d’aquest any i especialment s'ha fet ressò dels actes centrals que tindran lloc el proper de juny.

Aquest divendres al Saló de Sessions acull l’acte institucional

L’arrencada de la commemoració del 150 aniversari tindrà lloc aquest divendres, 11 de març, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, en un acte institucional presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, durant el qual el director general de la Policia, Albert Batlle i Bastardas, farà una conferència sobre el paper de la policia local en la protecció de la seguretat ciutadana. Durant l’acte hi haurà també la intervenció de la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, i del cap de la Policia Local de Manresa, l'inspector Jordi Mora.

Darrera actualització de divendres, 8 de juliol de 2016 21:44