Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Manresa acull la segona trobada de polítics i tècnics de protecció civil de Catalunya

Els detalls de la trobada van ser anunciats ahir en roda de premsa per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el director general de Protecció Civil, Manel Pardo; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado, la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez; i el responsable de Protecció Civil, Xavier Jovés.

Manel Pardo va afirmar que la trobada mostrava “la bona col·laboració de totes les institucions en la seva realització i la implicació de totes elles amb el territori”. També va assegurar que aquests actes donaran l’oportunitat de retre homenatge a persones que durant anys han treballat amb tanta dedicació per la protecció civil.

Per a l’alcalde Valentí Junyent, la trobada és “una bona oportunitat de posar en valor la feina que es fa des de protecció civil”, i va reiterar que era molt important la “coordinació institucional" amb el Consell Comarcal del Bages "en benefici de Manresa i comarca”.

La regidora Olga Sánchez va mostrar la seva satisfacció per l’organització d’aquests actes, que permetran “posar sobre la taula les experiències de tots els experts en emergències” i va reiterar que aquesta cimera havia estat possible gràcies “a la suma d’esforços de totes les institucions”.

La presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado, va destacar el “paper pioner de suport i assistència als municipis” que desenvolupa el Consell Comarcal en matèria de protecció civil i esperava que les trobades fossin “profitoses i un bon marc de debat”.

Segona trobada en vint anys

Aquesta és la segona trobada de tècnics i polítics que es fa a Catalunya. La primera, que es va fer l’any 1991, també va tenir Manresa com a seu, en un moment en què es començava a definir l’estructura organitzativa de la protecció civil actual.

La trobada s’obrirà amb una l’acte inaugural el dilluns, dia 7 de novembre, a les 9.30 h, al que assistiran l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el director general de Protecció Civil, Manel Pardo, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado; i el president de l’Associació Professional de Catalunya de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya, Josep Bogunyà, que a més a més serà el moderador general de les activitats previstes.

El futur de la protecció civil a Catalunya, objectius dels simulacres, tecnologies de la informació i la comunicació, mitjans d’autoprotecció en les activitats de risc, gestió integral de les emergències, l’actuació del voluntariat o la protecció civil als municipis seran, entre d’altres, alguns dels temes que es desenvoluparan a les taules rodones o ponències previstes al programa.

Per complementar aquesta cimera, durant la jornada de dilluns, al Palau Firal hi haurà una fira d’expositors amb presència d’empreses de productes relacionats amb la protecció civil. Paral•lelament, al Col•legi Oms i de Prat, a les 10 de la nit, hi haurà una exposició de material per emergències de protecció civil del Bages i Creu Roja.

Ponència sobre el terratrèmol de Llorca (Múrcia)

Una de les ponències més esperades serà la que tractarà del sisme de Llorca, per a la qual es comptarà amb la presència del regidor de protecció civil i el cap de la Policia Local de l’ajuntament de la ciutat murciana que l’11 de maig passat va patir un terratrèmol de 5,1 graus de magnitud i que va deixar nou morts i 293 ferits. Un fet que va provocar que hi hagués uns 40.000 afectats en una població de poc més de 92.000 habitants. La presentació de la ponència estarà a càrrec de la regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez.

Simulacre d’emergència al túnel de Viladordis

Un dels actes importants d’aquestes jornades serà la realització, la matinada del 7 al 8 de novembre, d’un simulacre d’emergència a causa d’un accident d’un tren de passatgers dels Ferrocarrils de la Generalitat en el túnel Viladordis. La ubicació no ha estat triada a l’atzar: el 22 de gener del 2007 els serveis d’emergència ja van haver d’intervenir a en aquest indret a causa d’un incendi real ocorregut a un tren.

El responsable de Protecció Civil, Xavier Jovés, va assegurar que “mai no s’havia fet a Manresa un simulacre com aquest” i va destacar “l’espectacularitat” de les actuacions previstes recordant que els operatius que es despleguin “seran al 90% reals”. En aquest sentit va informar que s’està fent ressò entre els veïns de la zona per evitar ensurts.

Es preveu que l’activació del Pla d’Emergències Municipal de Manresa i del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per aquest simulacre hi participin més de 256 persones que es reparteixen de la forma següent:
- Bombers de la Generalitat: 44 efectius treballant i 33 com a observadors.
- Mossos D’Esquadra: 20 efectius
- Policia Local: 10 efectius.
- Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM): 30 efectius
- Institut Català de la Salut (ICS): 3 efectius
- Creu Roja: 23 efectius
- Ferrocarrils de la Generalitat: 20 efectius
- Direcció General de Protecció Civil: 5 efectius
- Ajuntament de Manresa: 15 efectius
- Premsa: 10 persones
- Actuants fent de ferits: 50 persones

Canal únic de comunicació entre Policia Local i Mossos

L’alcalde Valentí Junyent va aprofitar la roda de premsa per anunciar que l’Ajuntament de Manresa i el Departament d’Interior de la Generalitat han arribat a un acord per posar en marxa una experiència pilot perquè la Policia Local de Manresa i els Mossos d’Esquadra comparteixin un canal únic de comunicació radiofònica.

Es tracta d’una prova que es va plantejar com a fet excepcional per al simulacre de la matinada del dia 8 de novembre i que, de moment, s’ha decidit repetir coincidint amb altres convocatòries multitudinàries a la ciutat com la Fira Mediterrània d’aquest cap de setmana, el Ral·li 2000 viratges, les eleccions Generals i la Fira de Sant Andreu.

El canal únic de comunicació entre la Policia Local i els Mossos permetrà que les ràdios dels dos cossos policials estiguin connectades per una mateixa freqüència, a través de la quals es podran coordinar i intercanviar informació.

Des de l’Ajuntament de Manresa es considera que “seria important mantenir sempre obert aquest canal i, per tant, els actes d’aquest novembre seran una experiència que intentarem repetir sempre que calgui. La idea és que més endavant puguem establir un acord que tingui continuïtat, com el que recentment s’ha signat a les comarques gironines.