Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

Comunicat 6/2008 del Servei Català de Trànsit PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per PL Manresa   
dimarts, 29 d'abril de 2008 04:38
Índex d'article
Comunicat 6/2008 del Servei Català de Trànsit
A) Delictes Tipificats a l'Article 384 del CP
Personal resident: 1.- Que no presenta permís de conduir
Personal no resident: 1.- Que presenta documentació acreditativa d’estar en possessió d’un permís de conduir
Tramitació de les denúncies al Servei Català de Trànsit.
Totes les pàgines

Relatiu a la entrada en vigor de l’apartat segon de l’article 384 del Codi Penal referent

als delictes per conduir sense permís o llicència de conducció

 

El passat 1 de desembre de 2007, es va publicar al BOE la L.O. 15/2007, de 30 de novembre, per la qual es va modificar el Codi Penal en matèria de seguretat viària.

 

El comunitat informatiu 8/2007 ja va fer un esment general al contingut d’aquesta reforma amb la descripció dels nous tipus delictius relacionats amb la seguretat viària.

 

La disposició final tercera d’aquesta Llei orgànica de reforma del Codi Penal estableix que el paràgraf segon de l’article 384 entrarà en vigor el proper dia 1 de maig de 2008, és per això que, amb la imminència de l’entrada en vigor d’aquest precepte correspon ara fer les consideracions oportunes a fi i efecte d’unificar criteris en aquesta matèria.


 

A) DELICTES TIPIFICATS A L’ARTICLE 384 DEL CP

 

1.- El primer paràgraf de l’article 384 del CP tipifica com a delicte el fet de conduir quan el permís o llicència ha perdut la seva vigència per pèrdua total dels punts assignats legalment.

 

Aquest apartat ja va entrar en vigor el passat 2 de desembre de 2007.

 

Aquest delicte es consuma quan es donen simultàniament dues circumstàncies:

 

a) Que la persona titular del permís sigui identificada conduint

 

b) Que el permís o llicència de la qual són titular hagi perdut la vigència en haver esgotat els punts assignats.

 

Cal veure en aquest supòsit a partir de quin moment es considera que l’autorització ha quedat revocada per pèrdua total dels punts assignats:

 

D’acord amb l’article 41.bis del RD 772/1997, de 30 de maig, pel qual s’aprova el Reglament General de Conductors, un cop constatada per part de l’administració competent (DGT) la pèrdua pel titular del permís de tots els punts, s’iniciarà el procediment de declaració de pèrdua de vigència del permís o llicència. Aquest acord de la Prefectura Provincial de Trànsit es notificarà a la persona afectada amb una relació detallada de les resolucions fermes en via administrativa que han estat causa de detracció de punts, amb el nombre de punts que s’han perdut en cadascuna. En aquest acord es concedirà un termini de 10 dies per formular al·legacions. Un cop transcorregut aquest període el Cap Provincial de Trànsit dictarà resolució declarant la pèrdua de vigència del permís o llicència, resolució que serà notificada a l’interessat. Aquesta resolució pot ser objecte de recurs d’alçada.

 

Una vegada aquesta resolució declaratòria de la pèrdua de vigència sigui ferma s’anotarà al registre de conductors . A aquests efectes es considerarà com a data en la que el permís s’ha revocat per pèrdua total dels punts la data que consti en el registre de conductors.

 

Serà a partir d’aquest moment quan, si es condueix , es comet el delicte. Per tant, es requisit necessari per formular atestat i denúncia la constància de la revocació del permís o llicència de conducció en el registre de conductors.

 

En cas de detectar-se un supòsit de conducció amb el permís o la llicència revocats per pèrdua total de punts , s’obriran diligències penals per delicte contra la seguretat viària.

 

Tanmateix s’haurà d’estendre la corresponent butlleta del Servei Català de Trànsit, als efectes de tramitar la denúncia d’acord amb allò previst a l’article 74 de la LSV, que obliga a tramitar el procediment administratiu sancionador fins al moment de dictar la resolució sancionadora. En aquesta es farà constar el número de diligències i el Jutjat al qual s’ha remès l’atestat.

 

2.- L’apartat segon de l’article 384 del CP que entra en vigor el proper 1 de maig de 2008 tipifica com a delicte dues conductes consistents en:

 

a) Conduir un vehicle de motor o ciclomotor quan el seu permís o llicència li ha estat privada cautelar o definitivament per decisió judicial.

 

Aquest delicte es consuma quan es donen simultàniament dues circumstàncies:

 

c) Que la persona titular del permís sigui identificada conduint

 

d) Que el permís o llicència de la qual són titular hagi estat privat de vigència en virtut de decisió judicial

 

Es contempla exclusivament el supòsit de privació judicial tant cautelar com definitiva del permís, no està tipificat com a delicte per tant el supòsit de privació dictada per una autoritat administrativa.

 

La informació sobre si un permís o llicència es troben inclosos en aquestes circumstàncies només es podrà determinar a la vista de les dades que constin en el registre de conductors i infractors.

 

En cas de detectar-se un supòsit de conducció amb el permís o la llicència suspesos cautelar o definitivament per resolució judicial, s’obriran diligències penals per delicte contra la seguretat viària, en comptes de fer-ho per trencament de condemna. Tanmateix s’haurà d’estendre la corresponent butlleta del Servei Català de Trànsit, als efectes de tramitar la denúncia d’acord amb allò previst a l’article 74 de la LSV, que obliga a tramitar el procediment administratiu sancionador fins al moment de dictar la resolució sancionadora.

 

En aquesta es farà constar el número de diligències i el Jutjat al qual s’ha remès l’atestat.

 

b) Conduir un vehicle de motor o ciclomotor sense haver obtingut mai el permís o llicència de conducció.

 

Aquest delicte es consuma quan es donen simultàniament dues circumstàncies:

 

e) Que la persona sigui identificada conduint
f) Que aquesta persona no hagi obtingut mai cap permís o llicència

 

D’acord amb això, restarien exclosos d’aquesta conducta delictiva aquells conductors que han obtingut en algun moment algun tipus de permís o llicència de conducció excepte aquells que ha perdut la vigència per pèrdua de punts, supòsit tipificat autònomament a l’apartat primer.

 

En cas de detectar-se un supòsit de conducció sense el permís o la llicència de conducció, s’obriran diligències penals per delicte contra la seguretat viària. Tanmateix s’haurà d’estendre la corresponent butlleta del Servei Català de Trànsit, als efectes de tramitar la denúncia d’acord amb allò previst a l’article 74 de la LSV, que obliga a tramitar el procediment administratiu sancionador fins al moment de dictar la resolució sancionadora.

 

En aquesta es farà constar el número de diligències i el Jutjat al qual s’ha remès l’atestat.

 

En aquest sentit NO cometen aquest delicte els que hagin perdut la vigència del permís per manca de renovació en termini o per manca de requisits per a conduir. També restarien exclosos de sanció penal els conductors amb permís o llicència que no habilita per conduir determinat tipus de vehicle. (P.ex. conduir un camió amb permís B) i aquells que han estat privats de la vigència en virtut de resolució sancionadora administrativa (suspensió com a sanció administrativa).

 

Tampoc cometen aquest delicte aquells que condueixen amb un permís expedit per un país no comunitari que no compleixi els requisits d’edat o que no estigui vigent.

 

En tots aquests supòsits estem davant d’una infracció de caràcter administratiu.

 

El mateix tractament tindran els supòsits de manca de bescanvi un cop esgotat el termini de sis mesos. La raó és que l’article 384 apartat segon, fonamenta el tipus sobre el fet no haver obtingut mai, i no fa esment de la validesa o la vigència.

 

Per tant, ens poden trobar amb els següents supòsits :


 

Persona resident:

 

1.- Que no presenta permís de conduir.

 

Es comprovarà a través del Registre de conductors si aquesta persona disposa de permís.

 

· Si es comprova que no disposa, que està suspès cautelarment o definitiva per decisió judicial o que ha perdut vigència per pèrdua total de punts, s’obriran diligències penals, i també s’estendrà la corresponent denúncia administrativa.

 

El vehicle podrà ser objecte d’immobilització a no ser que es disposi de persona amb permís vàlid que pugui substituir al conductor.

 

· Si es comprova que disposa de permís o llicència vigents, es denunciarà per circular amb un vehicle de motor sense portar el corresponent permís o llicència de conducció.

 

Si la comprovació no es pot fer en el mateix moment de la constatació del fet, serà objecte de denuncia administrativa per conduir un vehicle de motor sense portar l’autorització preceptiva.

 

Posteriorment l’agent comprovarà si el conductor es troba en alguns dels supòsits citats (no disposa de permís, permís no vigent per pèrdua total de punts, permís suspès cautelarment o definitiva per decisió judicial). En aquest cas s’obriran diligències penals i es remetrà la denúncia administrativa per no portar juntament amb la còpia de les diligències al SCT.

 

Si la comprovació determina que el conductor disposa de permís vigent, es remetrà la denúncia administrativa a l’SCT.


Persona no resident:

1.- Que presenta documentació acreditativa d’estar en possessió d’un permís de

 

conduir però aquest no és vàlid per conduir al territori català :

 

En aquest supòsit es procedirà administrativament amb les denúncies i immobilitzacions que corresponguin però NO s’obriran diligències penals.

 

2.- Que no presenta cap permís de conduir:

 

En aquest cas, s’obriran diligències penals per la comissió d’un presumpte delicte de conducció sense haver obtingut mai l’autorització preceptiva i es remetrà la corresponent denúncia administrativa per conduir un vehicle de motor sense haver obtingut mai l’autorització preceptiva (art. 1.2 del R.G.Conductors del catàleg) a l’SCT.

 

En tant que no resident el vehicle serà immobilitzat si la persona no abona l´import de sanció a l’acte, a més no es podrà aixecar la immobilització si no es presenta conductor amb permís o llicència vàlid per conduir a Espanya.

3.- Que no presenta permís i manifesta haver-ho perdut :

 

En aquests cas, es sol·licitarà justificant de denúncia de pèrdua o documentació acreditativa de la seva renovació.

 

· Si es constata que no disposa de permís s’obriran diligències penals, i es denunciarà a més administrativament per conduir sense haver obtingut mai l’autorització preceptiva.

 

En tant que no resident el vehicle serà immobilitzat si la persona no abona l´import de sanció a l’acte, a més no es podrà aixecar la immobilització si no es presenta conductor amb permís o llicència vàlid per conduir a Espanya.

 

· Si es constata que disposa de permís es formularà denuncia per conduir sense portar el permís o llicència corresponent, llevat que hagi aportat denuncia de pèrdua o robatori o documentació acreditativa de renovació.

· Si no es pot fer cap comprovació, es procedirà cautelarment a la substitució del conductor o immobilització del vehicle si aquesta no és possible. En tot cas es denunciarà administrativament per conduir un vehicle de motor sense portar el permís o llicència corresponent .

 

4.- Que no presenta permís i manifesta que el té al lloc on resideix temporalment (hotel, càmping, etc.) :

 

Es comprovarà l’existència de l´esmentat permís.

 

· Si es comprova que disposa de permís es formularà denuncia administrativa per conduir sense portar el corresponent permís o llicència.

 

· Si es comprova que no disposa de permís s’obriran diligències penals per delicte contra la seguretat viària, i es denunciarà per conduir un vehicle de motor sense haver obtingut l’autorització preceptiva.

 

En tant que no resident el vehicle serà immobilitzat si la persona no abona l´import de sanció a l’acte a més no es podrà aixecar la immobilització si no es presenta conductor amb permís o llicència vàlid per conduir a Espanya..


 

TRAMITACIÓ DE LES DENÚNCIES AL SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT.

 

Tal i com es va establir al comunicat informatiu 2/2003 , relatiu a les denuncies per fets que comporten la incoació de diligències penals, en les butlletes que s’estenguin com a conseqüència de presumptes delictes s’haurà de fer constar a l’apartat observacions el text següent:

 

“Els fets denunciats donen lloc a l’obertura de diligències penals amb núm.:... adreçades al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia del partit judicial de .....Si s’abona l import de la multa als efectes previstos a l’article 67 del Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març, aquests ingrés restarà en dipòsit i s’aplicarà al pagament de la sanció en el cas que es dictiresolució sancionadora en via administrativa, o li serà retornat en cas contrari”.

En tot cas s’enviarà a l´SCT fotocòpia compulsada de la butlleta de denúncia i de la resta de documentació necessària per a la instrucció del procediment sancionador administratiu fins al moment abans de dictar la resolució sancionadora.

B) PERMISOS VÀLIDS PER CIRCULAR EN TERRITORI CATALÀ DES DEL PUNT DE VISTA ADMINISTRATIU

 

Cal recordar que, d’acord amb la normativa administrativa vigent, són vàlids per circular en territori català els següents permisos:

 

1- Els permisos de conducció expedits pels Estats membres de la Unió Europea, sempre que el conductor compleixi els requisits d’edat que estableix el permís espanyol equivalent.

 

En aquest cas no hi ha cap límit temporal de vigència essent indiferent el temps de residència legal a Espanya del titular del permís.

 

2- Els permisos de països expedits d’acord amb l’annex 9 de la Convenció de Ginebra de 19 de setembre de 1949, o amb l’annex 6 de la Convenció de Viena de 8 de novembre de 1968.

 

3- Els permisos de països que estiguin redactats en castellà o acompanyats de traducció oficial.

 

4- Els internacionals expedits de conformitat amb l’annex 10 de la Convenció de Ginebra de 19 de setembre de 1949, o l’annex E de la Convenció Internacional de París de 24 d’abril de 1926.

 

En els supòsits recollits als apartats 2, 3 i 4 sempre que compleixin els següents requisits :

 

a) que estiguin vigents

 

b) que el seu titular reuneixi els requisits d’edat

 

c) que no hagi transcorregut el termini de sis mesos des de que el seu titular adquireixi la residència normal a Espanya.

 

5- Els reconeguts en convenis internacionals multilaterals i bilaterals en els que Espanya sigui part i d’acord amb les condicions i limitacions establertes en el conveni.

 

S’ha de tenir en compte que conduir amb qualsevol permís o llicència (encara que no compleixi els requisits d’edat o de termini de residència) NO SUPOSA LA COMISSIÓ D’UN IL·LÍCIT PENAL ja que el tipus penal és conduir sense haver obtingut MAI permís o llicència de conducció . En aquests casos estarem davant una infracció administrativa de conduir sense permís de conduir .

 

Aquest Comunitat s’emet per al coneixement dels agents de l’autoritat amb funcions de vigilància i control del trànsit i serà d’aplicació a partir del dia 1 de maig de 2008.

 

Barcelona, 28 d’abril de 2008.

 

El director, Josep Pérez Moya

Darrera actualització de divendres, 3 d'abril de 2009 22:25