Actes 150 Anys

Previsió del Temps

Radars Catalunya


Radars de Catalunya

La segona trobada de protecció civil arrenca a Manresa amb més de 120 participants PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 7 de novembre de 2011 01:03

Font: Ajuntament de Manresa

L'acte inaugural d'aquest matí ha donat el tret de sortida a les jornades de treball d'acui i dimecres de polítics i tècnics dedicats als serveis d'emergències, que aquest matinada viuran el simulacre d'incendi al túnel de Viladordis dels Ferrocarrils de la Generalitat.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, ha manifestat aquest matí que l’Ajuntament de Manresa s’enorgulleix de poder acollir la segona Trobada de Polítics i Tècnics de Protecció Civil pel convenciment de “la necessitat de mantenir i promoure totes aquelles accions de protecció civil, emergències i seguretat ciutadana, coordinades des de les diferents administracions públiques, i des dels seus cossos operatius i professionals”.

La regidora ha afegit que la trobada, que s’ha inaugurat avui al Palau Firal de Manresa i que ja es va fer a la capital del Bages per primer cop al 1991, a part de servir per intercanviar experiències i debatre el futur de la protecció civil, permetrà “contrastar sobre el terreny la realitat del nostre territori”. Fonts de l’organització han assegurat que hi ha més de 120 inscrits, la majoria dels quals representen a municipis i als serveis territorials de Protecció Civil, i també a alguns consells comarcals.

També han intervingut en l’acte inaugural el director general de Protecció Civil, Manel Pardo; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado; i el president de l’Associació Professional de Catalunya de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya, Josep Bogunyà.

Manel Pardo ha convidat tots els participants a “debatre, discutir i a atrevir-se a pensar” perquè encara que “segurament ens equivocarem més vegades des les que ens agradaria, no millorarem si no ens atrevim a pensar”.

També s’ha preguntat com era possible que no hi ha hagués hagut cap altra trobada en vint anys i ha considerat que “s’hauria de fer anualment perquè el món de la protecció civil necessita actualitzar-se permanentment”.

El paper dels consells comarcals

La presidenta del consell ha considerat que en vint anys la protecció civil ha evolucionat molt i creiem que és un bon moment per parlar d’aquest servei en clau de futur”.

Adriana Delgado ha recordat que Catalunya té gairebé un miler de municipis, la majoria dels quals són petits o mitjans –el 90% tenen menys de 20.000 habitants- i que aquests municipis “tenen pràcticament les mateixes obligacions que els grans en matèria de protecció civil, però menys recursos humans i materials”, a banda de que certes emergències, com incendis o nevades, els afecten molt més.

En la seva opinió, els consells comarcals poden jugar un paper important de suport i d’assistència als municipis i ha assenyalat que el Consell Comarcal del Bages ha estat pioner en aquest terreny, ja que el 2004 va fer un inventari de recursos i va elaborar el pla d’assistència i suport comarcal.

Per al representant dels tècnics de protecció civil, Josep Bogunyà, les jornades que fa 20 anys es van fer a Manresa “van marcar un referent en el món de la protecció civil” i s’ha mostrat convençut que aquesta trobada també ho farà, especialment “tenint en compte la participació”, al temps que ha destacat l’interès dels actes que s’inclouen en el programa.

Un cop acabat l'acte inaugural han començat les sessions de treball que seguiran tot el dia. Aquesta matinada també hi haurà el simulacre d'incendi al túnel de Viladordis dels Ferrocarrils de la Generalitat i les activitats seguiran dimecres fins a primera hora de la tarda, quan el conseller d'Interior, Felip Puig, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, faran la cloenda de la trobada.

Programa complet de la segona Trobada de Polítics i Tècnics de Protecció Civil (pdf).